lördag 15 mars 2014

Barn gör rätt om dom kan!

Sitter och läser boken Vilse i skolan av Ross Greene. En helt fantastisk bok som går rakt in i mitt hjärta. Just nu är det så mycket diskussioner både i media, i grupper på fb och via olika bloggar om just detta med hårdare tag och disciplin. Det är ett väldigt intressant och viktigt ämne och speciellt nu när vårt samhälle befinner sig i klyftan mellan lydnadsparadigm och förståelseparadigm. Jag menar vilken unge idag, eller vilken vuxen för den delen, kommer arbeta med större glädje och ökad kreativitet om man piskar på ännu mer? Kanske i ett kortsiktigt perspektiv kommer produktiviteten att öka meninte långsiktigt. Om det ska öka långsiktigt måste man hitta något som gör att individen i sig själv vill. Ett inre driv, en inre motivation och vad får vi det av? Jag är övertygad om att vi får det av att få lyckas.
Vi måste få lyckas för just den människan vi är och för just det som just jag är bra på då växer man. Ross menar bland annat att det finns tre olika sätt att ta sig an ett problem. Plan A, B och C. Vi gör alla dessa olika saker många gånger i våra liv men det handlar om hur man tänker i grunden och vilket som man låter väga över.Jag får varje dag bekräftat via barnen både hemma och i mitt arbete att det är på detta sätt vi kan bygga upp förtroende. Om man har svårt med matte eller svenska eller något annat i skolan så hjälper vi till att lösa detta, vi stöttar och vi sätter in resurser, vi skriver åtgärdsprogram och vi arbetar både hemma och i skolan med den förmåga som behöver utvecklas.
Tänk om det är så att även de olösta problemen och de outvecklade färdigheter inom andra spektra också behöver arbetas med på det sätt som Ross Greene menar? Tänk om vi genom att ha detta förhållningssätt kan få våra barn att träna upp livsviktiga förmågor som är grunden för att de ska klara av att ta över samhället en dag?

Tänk om det till och med räcker med att hela tiden ha i bakhuvudet: Barn gör rätt om dom kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar